Ulična košarja je projekt, katerega na Športni zvezi Ljubljane izvajamo vse od začetka devetdesetih let. Takrat smo bili eden od partnerjev pri projektu »Adidas streetball«. Po umiku glavnega pokrovitelja smo se odločili, da bomo s projektom nadaljevali sami in ga preimenovali v »Ulično košarko«.

Ulična košarka je igra dveh trojk na en koš. Najpomembnejše pravilo ulične košarke je ferplej – poštena igra, saj si igralci tekmo sodijo sami. Ob igrišču je nadzornik, ki tedaj, ko se ekipi ne moreta sporazumeti, sprejme dokončno odločitev. Ekipa šteje štiri igralce, tekmo igrajo trije.

Vsako leto izvajamo projekt skupaj s svojimi partnerji v različnih krajih po Sloveniji. V zadnjih nekaj letih ta poteka v Ljubljani, Mariboru, Celju in Postojni. V vseh krajih izvedemo kvalifikacijske turnirje v različnih starostnih kategorijah za dečke in deklice v osnovnih in srednjih šolah. Zaključimo pa projekt s finalnim turnirjem v Ljubljani.

Tudi naši parterji pri izvedbi projekta so v zadnjih letih enaki. To so Citypark Ljubljana, Center Interspar Vič, Europark Maribor, Citycenter Celje, Športna zveza Celje, Športna zveza Postojna. Ves čas sodelujemo pri izvedbi projekta z agencijo Mopa, uradna žoga tekmovanja je FIDA, v letošnjem letu pa se je k projektu pridružil tudi Hervis.