Planinski vestnik, april 2024

Izšla je aprilska številka Planinskega vestnika, kjer so se posvetili starejšim planincem in goram. Kar nekaj starejših gornikov so povabili, da so z nami delili svoja razmišljanja pa tudi življenjski moto.

Objavljajo priporočila zdravnice za telesno aktivnost starejših in izkušnje planinske vodnice o vodenju mlajših in starejših – kakšne so razlike, kaj pa je skupno vsem.

Prvi intervju je s poljskima alpinistoma, s Krzysztofom Wielickim in Leszkom Chichyjem, ki sta preplezala mnoge osemtisočake, med njimi sta na vrhu najvišje gore sveta, na Mt. Everestu kot prva stala pozimi leta 1980. Chichy je postal prvi Poljak, ki je zaključil turnejo po najvišjih vrhovih vseh sedmih kontinentov. Krzysztof pa je peti človek, ki je priplezal na vseh štirinajst osemtisočakov; poleg Everesta se je kot prvi človek pozimi povzpel še na Kangčendzengo, Manaslu in Lotse.
Drugi intervju je z Dušico Kunaver o knjigah Andreja Zlobca, njenega očeta. Dušica pravi, da se je vredno boriti za to našo zemljo.
Tretji intervju pa je z 29-letnim Andrejem Ježem, Korošcem z (že do zdaj) nekaj izjemnimi vzponi in nominacijo za zlati cepin. Andrej je eden izmed tistih, ki zagotovo gradijo prihodnost alpinizma.

To in še veliko več vas čaka v Planinskem vestniku, ki ga naročniki najdete v svojih nabiralnikih, ostali pa v najbližji bolje založeni trgovini ali trafiki oziroma v spletni trgovini.