Športne igre mladih v judu

Letošnje Športne igre mladih bomo ponovno pričeli z judom. Program Športne igre mladih Športna zvez Ljubljane že vrsto izvaja s svojimi člani. Igre so namenjene osnovnošolski populaciji, izvedba programa pa je poleg spodbujanja in vključevanja otrok v šport pomembna tudi z vidika kakovostnega preživljanja prostega časa, medsebojnega spoznavanja, med vrstniškega druženje, pomembno pa je tudi to, da se športno znanje prenaša na otroke, ki niso usmerjeni v kakovostni in vrhunski šport. Pred začetkom tekmovanja bosta predstavnika Olimpijskega komiteja združenje športni zvez, osvestila prisotne o Fair playu in skupaj s trenerji, tekmovalci in sodniki izvedli Fair play  zaprisego.

V dvorani Športni center Triglav bodo to v soboto potekale Športne igre mladih v judu, ki jih v sklopu 4. kroga judo šolske lige organizira in izvaja ŠD Mala šola juda.

Prvošolci bodo tekmovali v sumo borbah potiskanje nasprotnika iz borilnega prostora na velikosti borilnega prostora 4 x 4 m.  Vsi pričnejo borbo s prijema za gard (tekmovalca/ki primejo rokav in rever), ki ga med borbo lahko zamenjata.

Drugošolci, četrtošolci in petošolci imajo judo borbo v Tachi wazi (stoječem položaju) ter Ne wazi (borbi na tleh). Sodnik ne prekinja borbe dokler se vsaj en od tekmovalcev dotika borilne površine z vsaj enim delom svojega telesa. Ko tekmovalca padeta na tla se nadaljuje borba v parterju (ne waza). Borba poteka po prilagojenih pravilih JZS za mlajše dečke/ce.

Vsi tekmovalci pa poleg borb tekmujejo še v spretnostnem poligonu in sicer prenašanje žogic/šprtini. Tekmovalci tekmujejo v prenašanju 3. tenis žogic iz enega obroča v drug obroč na razdalji 6 metrov.

Skupni zmagovalec je tisti, ki je zbral največ točk. Točkujejo se judo borbe in šprinti. V primeru, da sta dva ali več tekmovalcev izenačenih se upošteva uvrstitev v judo borbah.

Vsi tekmovalci prejmejo spominske medalje in priznanje za sodelovanje na Športnih igrah mladih v judu, najboljših pet osnovnih šol pa bo za osvojene rezultate svojih učencev prejelo pokal.

V mesecu aprilu se bodo osnovnošolci v sklopu Športnih iger mladih pomerili v akrobatiki.

Program Športne igre mladih sofinancira Fundacija za šport.

Foto: ŠD Mala šola juda