23. junija praznujemo Olimpijski dan

Nacionalni olimpijski komiteji širom sveta 23. junija praznujejo Olimpijski dan. Dne, 23. junija 1894, je bil ustanovljen Mednarodni olimpijski komite, ta dan pa štejemo tudi kot “rojstni dan” olimpijskih iger moderne dobe.

Olimpijski dan pa ne poudarja le obeležitve rojstva sodobnih olimpijskih iger, temveč poziva k dejstvu, da je potrebno sprejeti in vzdrževati aktiven življenjski slog ter živeti olimpijske vrednote kot so, odličnost, prijateljstvo in spoštovanje.

V sklopu Olimpijskega dne so olimpijci in paralimpijci, kot ambasadorji obiskali osnovne šole, se vrnili v šolske klopi in skupaj z okoli 5000 otroki odtekli olimpijski tek.

Na ta poseben dan bo osnovnošolce osnovne šole Danile Kumar obiskala in nagovorila bivša učenka, vrhunska gimnastičarka in olimpijka Mojca Mavrič.

Mojca je že kot osnovnošolka je pokazala, da je obetavna gimnastičarka, saj je že kot osnovnošolka nizala uspehe na tekmovanjih. Mojca je za Slovenijo nastopila na Poletnih olimpijskih igrah 2000 v Sydneyju, kjer je nastopila na parterju, dvovišinski bradlji, gredi, v preskoku in mnogoboju. Danes Mojca svoje bogato znanje prenaša na mlajše rodove, saj je aktivna trenerka v Gimnastičnem društvu Zelena jama.

Mojca bo ob tej priložnosti osnovnošolcem zastavila nekaj vprašanj vezanih na olimpijski dan, na koncu kviza bo vodstvu šole izročila svoj podpisani portret, prisotne osnovnošolce pa pozvala, da obeležitev letošnjega Olimpijskega dne zaključijo s simbolično telovadbo.  Po končanem uradnem delu bodo prisotni osnovnošolci prejeli simbolične medalje. Poleg medalj in nagrad, ki so jih otroci prejeli za pravilne odgovore na kvizu, bodo otroci prejeli še sladoled, Mojca bo v tem času na voljo za pogovor in avtograme.

Olimpijski dan v Ljubljani pod okriljem slovenske krovne organizacije OKS-ZŠZ izvajata Športna zveza Ljubljane in OKS-ZŠZ Regijska pisarna Ljubljana.

Foto: Arhiv Športne zveze Ljubljane