Nagrade #BeActive 2023

Evropska komisija je v okviru Evropskega tedna športa tudi letos razpisala #BeActive Awards 2023 (nagrade #BeActive). Tudi letošnji izbor išče iniciative in zaveze na športnem področju, ki izstopajo, še posebej na lokalnem področju, v luči promoviranja aktivnega udejstvovanja v športu in telesni dejavnosti in spodbujajo ljudi k telesni aktivnosti.
#BeActive Awards 2023 razpisujejo nagrade v štirih kategorijah:

  • Izobraževalno okolje (nagrajujejo projekte, ki spodbujajo otroke k večji športni in telesni dejavnosti izven običajnega šolskega kurikuluma. Projekti se lahko med drugim osredotočajo na aktivno izobraževalno okolje (npr. pouk, povezan s športom na prostem) in dopolnilne športne dejavnosti);
  • Delovno okolje (nagrajujejo aktivnosti na delovnem mestu, vzpodbude za aktivno delovno okolje za vse zaposlene. V tem kontekstu vključujejo vse vrste iniciativ (vzpostavitev delovne skupine odgovorne za spodbujanje telesne dejavnosti, organizacija sprehodov v času kosila, izvajanje različnih športnih aktivnosti čez dan in druge kreativne rešitve za oblikovanje aktivnega in zdravega delovnega okolja);
  • Lokalni heroj (nagrajujejo posameznike, ki si dosledno prizadevajo in motivirajo za udeležbo drugih v športni in telesni dejavnosti v svojem lokalnem okolju);
  • Medgeneracijsko sodelovanje (nagrajujejo vzpodbude za prilagojeno telesno dejavnost ali olajšan dostop do le-te v sklopu medgeneracijskega sodelovanja). 

Nacionalni koordinator projekta EWOS Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez vabi vse deležnike, da se prepoznajo v eni od kategorij in se prijavijo. Med prijavami iz vse Evrope komisija izbere nagrajence in zmagovalce posameznih kategorij, ki prejmejo nagrado v višini 10.000 €, drugi in tretji v posamezni kategoriji pa prejmejo 2.500 €.

V preteklosti je bila Slovenija že uspešna s svojimi kandidati, v letu 2022 je tako na primer Fakulteta za šport v kategoriji »medgeneracijsko sodelovanje« prejela prvo nagrado.  

Vsi zainteresirani lahko več informacij za prijavo najdete s klikom na povezavo najkasneje do 25. maja 2023 ob 17 ure.

Podelitev nagrad bo v mesecu novembru 2023. Več informacij o preteklih nagrajencih lahko najdete na povezavi tukaj.

V primeru vprašanj, nejasnosti ali kakršnekoli druge pomoči se lahko obrnete na nacionalnega partnerja OKS-ZŠZ in sicer na kontaktno osebo:

Gorazd Cvelbar,
GSM: 041 747 322,
e-mail: gorazd.cvelbar@olympic.si