Umrl olimpijec in konstruktor letalnice v Planici Janez Gorišek

V 90. letu starosti je umrl Janez Gorišek, smučarski skakalec in olimpijec, ki je nastopil na Olimpijskih igrah Cortina d’Ampezzo leta 1956 in osvojil 50. mesto. Poleg športno-tekmovalnega pečata je velik pečat pustil tudi na malce drugačnem športnem področju. Kot gradbeni inženir je namreč skupaj z bratom Vladom skonstruiral letalnico v Planici in nato od leta 1969 tudi bedel nad največjo skakalnico na svetu.

Janez Gorišek se je rodil leta 1933 v Ljubljani. Pri osmih letih se je začel ukvarjati s smučarskimi skoki, kar nekaj let je bil državni reprezentant, nastopil je na OI leta 1956, pred tem pa je bil tudi dvakratni študentski svetovni prvak (1953 in 1957). Bolj kot športni karieri se je posvetil študiju gradbeništva, kjer je leta 1961 diplomiral. Skupaj s starejšim bratom Vladom sta se posvetila projektiranju in gradnji smučarskih skakalnic. Ob koncu 60. let prejšnjega stoletja sta zastavila projekt nove letalnice v Planici, ki je bila zgrajena leta 1968, prvič pa preizkušena leta 1969 in takoj postregla z dolgimi skoki oziroma kar smučarskimi poleti. Ob letalnici v Planici je bil njuno najpomembnejše delo olimpijski skakalni center za zimske Olimpijske igre v Sarajevu 1984. Po načrtih bratov Gorišek se je sicer pred desetletji zgradilo ogromno drugih skakalnic, tudi v tujini. Janez Gorišek je idejno zasnoval tudi prenovo letalnice tako v Kulmu kot v Vikersundu. Slednja je skupaj s Planico z uradno velikostjo 240 metrov največja smučarsko skakalna naprava na svetu. Na napravah, ki sta jih projektirala oziroma rekonstruirala, je bilo doseženih kar 78,3 % vseh svetovnih rekordov. 

Za planiško letalnico sta z bratom leta 1968 prejela Bloudkovo nagrado, v znak priznanja za razvoj smučarskih skokov, zlasti poletov in s tem Planice je bila nova planiška velikanka tudi uradno poimenovana kot Letalnica bratov Gorišek. Janez Gorišek pa je bil tudi prejemnik najvišjega priznanja OKS-ZŠZ in sicer je v letu 2013 prejel Častno listino za življenjsko delo na področju smučarskih skokov in poletov ter izvirni promociji Planice.

Vir: olympic.si