Prejemniki priznanja za življenjsko delo so Oto Giacomelli ter Anita Vihtelič in Marko Hren

V ljubljanski Festivalni dvorani je potekala svečana podelitev nagrad in priznanj najboljšim športnikom za leto 2022, zaslužnim amaterskim delavcem v športu ter klubom in društvom z okroglimi obletnicami.

.

.

.

Prejemniki priznanja za življenjsko delo so:

Oto GIACOMELLI

Avtor fotografije Nik Erik Neubauer

Oto je znano športno ime, deloval je predvsem kot smučarski tekmovalec, trener, sodnik, športni funkcionar, pa tudi športni novinar, ki je pokrival športne panoge smučanje, atletiko, kolesarstvo, gimnastiko idr. Deloval je tudi kot kritičen pisec na področju športne politike.

Je soavtor knjige Planica 1934-1999, urejal je Olimpijske kroge ter glasilo Olimpijskega komiteja Slovenije in Smučarske zveze Slovenije. Leta 1985 je prejel Bloudkovo plaketo. Bil je asistent zveznega trenerja Zdenka Remse pri Športni zvezi Jugoslavije, nato je postal zvezni trener reprezentance Italije, kasneje je vodil še švedsko in francosko izbrano vrsto.

Dejavno je sodeloval kot organizator usposabljanja trenerjev in pisec, prevajalec ter prirejevalec strokovne literature. Bil je član izvršnega odbora Športne zveze Ljubljana in avtor razvojnega programa športa v mestu. Sodil je tudi na svetovnem prvenstvu v avstrijskem Ramsau in na številnih tekmah svetovnega pokala.

Anita VIHTELIČ in Marko HREN

Avtor fotografije Nik Erik Neubauer

Anita in Marko delujeta v plesnem športu okrog 50 let. Sodita med nerazdružljive športne pare, ki sta s svojim delom nedvomno pustila pomembne sledove. Ustvarjata športne, plesne in humanitarne zgodbe. Skrbita za promocijo Ljubljane in Slovenije v svetu.

Marko je bil najprej latinsko-ameriški plesalec, Anita pa gimnastičarka in ritmičarka. Marko je bil najprej Anitin trener, nato pa sta skupaj tekmovala v akrobatskem RnR, kjer sta plesala kot profesionalni plesni par, osvajala državna prvenstva in visoka mesta na svetovni rang lestvici med profesionalci.

Sta uspešen trenerski, organizacijski in vodstveni par doma in na tujem. Poučujeta v vrtcih in skrbita za športni podmladek. Številni njuni učenci-plesalci so osvojili državna, evropska in svetovna odličja. Njuno dobro delo dokazujejo že mladi trenerji. Oba se posvečata razvoju novega trenerskega kadra za nove plesne zvrsti, v klubu sta ustanovila nove plesne skupine – Hip Hop, Street, Break dance, Jazz in druge.

Njuno geslo je gotovo zanimivo: ”ples združuje ljudi in je najboljša popotnica za vse življenje, plesalci pa postanejo prijatelji za vse življenje – in to je čudovito!”

Za promocijo sta izvedla najvišjo salto na svetu – na Triglavu. Mladim, ki ne morejo plesati iz različnih razlogov, sočutno pomagata z donacijo ali humanitarnim projektom kot npr.: pomoč zavetišču Horjul, sodelovanje na humanitarnih koncertih, denarna pomoč ob naravnih katastrofah, zbiranje zimskih oblačil in zimske športne opreme za otroke, vsak dan so zagotavljali topel obrok za starejšo občanko, plesala sta z naglušnimi, plesati sta učila slepe in slabovidne itn.

Sta mednarodna sodnika za RnR pri WRRC, sta funkcionarja v okviru Plesne zveze Slovenije. Anita je soavtorica publikacije Ples v vrtcu in športna direktorica – selektor sekcije za RnR, avtorica preko 200 otroških koreografij. Bila je tudi reprezentantka Jugoslavije v športno ritmični gimnastiki itd.

Marko je član sekcije za plesno rekreacijo. Je plesni pedagog, mednarodni sodnik in sodi vse od državnih, svetovnih, evropskih in pokalnih tekmovanj. Sta dobitnika številnih priznanj.

Seznam njunega športnega življenja je neverjetno zanimiv in dolg.