Podelili so nagrade Marjana Rožanca 2022

V četrtek, 24. novembra 2022, so v Mestni hiši podelili nagrade Marjana Rožanca za leto 2022.

Nagrada Marjana Rožanca je najvišja nagrada Mestne občine Ljubljana na področju športa, ki jo lahko prejmejo amaterski športni delavci, športniki, športni pedagogi, profesionalni športni delavci, športni novinarji in društva za izjemne športne dosežke v preteklem letu oz. za uspešno delo v daljšem časovnem obdobju.

Rožančevo nagrado za izjemne športne dosežke je prejela Ajda Novak

Ajda Novak je 29-letna slovenska kanuistka na divjih vodah, ki že 13 let tekmuje na profesionalnem nivoju in je v tem času dosegla kar nekaj odmevnih rezultatov. Leta 2013 je bila bronasta na svetovnem prvenstvu v Pragi v disciplini kajak kanu slalom ekipno, v isti disciplini pa je bila celo evropska prvakinja leta 2017 v Tacnu. V letu 2022 je osvojila 3. mesto posamezno na evropskem prvenstvu v Liptovskem Mikulusu v kategoriji K1 ženske ekstremni slalom, 2. mesto na svetovnem prvenstvu v nemškem Augsburgu v disciplini kajak kanu slalom ekipno in tretje mesto posamezno na tekmi za svetovni pokal v francoskem Pau-ju.

Nagrade za delo v daljšem časovnem obdobju na strokovnem in organizacijskem področju so prejeli:

Gorazd Penko

Gorazd Penko je član KD Rog od leta 1977. Prve večje tekmovalne uspehe v kolesarstvu je dosegel v takrat izjemni članski ekipi Roga, dobil je etapno dirko AlpeAdria, bil drugi na dirki Po Jugoslaviji, osvojil je več naslovov državnega prvaka v raznih disciplinah in po izjemni tekmovalni karieri nadaljeval kot trener prve članske ekipe Roga in kot selektor državne reprezentance, kjer je z Andrejem Hauptmanom in Zoranom Klemenčičem dosegel izjemne uspehe na najvišjem svetovnem nivoju, kot so 3. in 4. mesto Andreja Hauptmana na svetovnem prvenstvu profesionalcev, 5. mesto na OI v Atenah, 1. mesto na evropskem prvenstvu Zorana Klemenčiča leta 1999) . Po letu 2008 se je preusmeril v žensko kolesarstvo kjer je prav tako dosegal zavidljive uspehe. Prav tako je Gorazd Penko od leta 2000 direktor Maratona Franja BTC City, ki je pod njegovim vodstvom prerasel v eno najbolje organiziranih in cenjenih amaterskih tekmovanj v svetovnem merilu. Gorazd Penko je nedvomno eden največjih svetovnih strokovnjakov v kolesarstvu, ki je tlakoval temelje za zdajšnje izredne uspehe slovenskih kolesarjev in kolesark.

Aleš Peče

Aleš Peče je svoje življenje posvetil pedagoškemu delu, košarkarski igri in nasploh športu. Njegovo ime poznamo ne samo v Ljubljani, temveč tudi v Sloveniji in tujini. Kot dolgoletni učitelj športne vzgoje na Osnovni šoli Franceta Bevka v Ljubljani je s svojimi učenci dosegal vrhunske rezultate, pri katerih nedvomno izstopajo košarkarski. Kot trener šolskih ekip je bil s svojimi ekipami serijski ljubljanski in kar nekajkrat tudi slovenski prvak. Čeprav so bili njegovi rezultati izjemni, vsi, ki ga poznajo, še večji pomen dajejo njegovim pedagoškim pristopom in ljubezni do športa.
V Ljubljani in Sloveniji premoremo le peščico tako srčnih in predanih športnih delavcev, ki so s svojimi besedami navdihnili množico vrhunskih športnikov, trenerjev, sodnikov in ostalih športnih delavcev.
Ob mnogih dosežkih v šolskem športu ne moremo mimo njegovega pečata, ki ga je pustil oz. ki ga pušča v Košarkarskem društvu Ježica. Kot njegov soustanovitelj, dolgoletni trener in funkcionar je mnogim dobesedno zasidral šport in košarkarsko igro v srce.
Že več kot deset let sodeluje pri raznih projektih Mestne občine Ljubljana, kot je na primer projekt »Mednarodni turnir 4 mest«, pri katerem je nedvomno pustil velik pečat.

Slobodan Kitić

Slobodan Kitić je 84-letni slovenski nogometni strokovnjak, ki je dejaven že več kot 43 let in je s svojim pedagoškim delom z mladimi nogometaši pustil neizbrisen pečat v ljubljanskem nogometu. Večinoma je deloval v nogometnem društvu Slovan in v Otroški nogometni šoli Marjana Rožanca. Vzporedno z igranjem in treniranjem nogometa se je ukvarjal tudi s psihologijo, ki jo je vešče uporabljal pri svojem delu z mladimi nogometaši. Posledica strokovnega dela preko treningov in vzgoje s preko 300 otroci so prejšnji in današnji reprezentanti in veliko število mladih ljudi s poštenim odnosom do dela, vztrajnostjo, s pozitivno samopodobo. Vse te lepe lastnosti njegovi varovanci prenašajo tudi naslednjim generacijam, kot starši, trenerji ali kot igralci v kolektivnem športu, kjer je za uspeh ekipe potrebno sodelovanje. Poleg vodenja trenažnih procesov v klubskih selekcijah se je posvečal tudi otrokom iz socialno šibkih družin – v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Moste-Polje, ki jim je omogočal brezplačno vadbo, otrokom s posebnimi potrebami pa je omogočal zabavo, učenje in vzgojo, ki jo lahko nudi samo nogomet ter usposobljen strokovnjak in ljubitelj otrok in nogometne igre.