Olimpijski dan

Nacionalni olimpijski komiteji širom sveta 23. junija praznuje Olimpijski dan. Na današnji dan, 23. junija 1894, je bil ustanovljen Mednarodni olimpijski komite, ta dan pa štejemo tudi kot “rojstni dan” olimpijskih iger moderne dobe.

Olimpijski dan pa ne poudarja le obeležitve rojstva sodobnih olimpijskih iger, temveč poziva k dejstvu, da je potrebno sprejeti in vzdrževati aktiven življenjski slog ter živeti olimpijske vrednote kot so, odličnost, prijateljstvo in spoštovanje.

V sklopu Olimpijskega dne so olimpijci in paralimpijci, kot ambasadorji obiskali osnovne šole, se vrnili v šolske klopi in skupaj z okoli 5000 otroki odtekli olimpijski tek.

Na ta poseben dan sta osnovnošolce osnovne šole Vižmarje Brod obiskala in nagovorila bivša učenka, vrhunska judoistka in olimpijka Kaja kajzer in prvi podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije-Združenje športnih zvez in predsednik Športne zveze Ljubljane g. magister Janez Sodržnik.

Kaja je že kot osnovnošolka je pokazala, da je obetavna judoistka, saj je že kot osnovnošolka nizala uspehe na tekmovanjih. Danes velja za vrhunsko juidoistko, ki kroji svetovni vrh ženskega juda v svoji kategoriji. Poleg vseh ostalih mednarodnih vrhunskih uspehov je na svojih prvih olimpijskih igrah v Tokyu osvojila odlično 5. mesto.

Kaja je ob tej priložnosti, šoli podarila svoj podpisani portret, zastavila nekaj vprašanj vezanih na olimpijski dan, po koncu olimpijskega kviza pa je vse prisotne osnovnošolce povabila na simbolični olimpijski tek, po končanem teku je bila Kaja na voljo tudi za avtograme.

Nagovor prvega podpredsednika Olimpijskega komiteja Slovenije-Združenje športnih zvez in predsednik Športne zveze Ljubljane g. magistra Janeza Sodržnika.

Kaja Kajzer predaja svoj podpisani portret ravnateljici Nevenki Lemut

Olimpijski kviz
Olimpijski kviz
Olimpijski tek
Kaja deli avtograme