V Ljubljano prihaja dolgo, vroče Športno poletje

Odpiramo aktivnosti, s katerimi bomo junija meščankam in meščanom ponudili paleto gibalnih in rekreativnih dogajanj. Na soncu in zraku boste cel mesec lahko svobodno uživali predvsem na in v vodi ter na kolesu. Navdušencem nad vodo sta na voljo predvsem bazen Kolezija in Ljubljanica, takšnih in drugačnih kolesarskih poti pa je v okolici mesta na pretek.

Vodne aktivnosti

Začeli smo v soboto, 28. maja, s Cooperjevim plavalnim preizkusom, ki ga je Športno društvo Riba organiziralo v okviru Plavalnega izziva v bazenu Tivoli. V različnih tekmovalnih in netekmovalnih disciplinah se je preizkusilo 55 rekreativcev.

Tudi nadaljevanje bo plavalno, saj Šport Ljubljana ves junij (in še naprej), od ponedeljka do petka, vabi na jutranje rekreativno enourno vodeno plavanje na Koleziji. Začetek strokovnega svetovanja odraslim plavalcem bo vsakič ob 6. uri zjutraj. Podrobnosti bodo objavljene na www.sport-ljubljana.si.

Lastno ravnotežje ter še stika z vodo in naravo lahko junija preizkušate na Ljubljanici, kjer vadbo supanja ponuja Sup klub. Na tečaje vabijo 1., 14., 15., 28. in 29. junija, vsakič ob 17.30 na Livadi, od tam pa s tokom ali proti njemu… Preverite na www.supklub.si.

Tudi s kajakom ali kanujem se lahko zapeljete po Ljubljanici. Začetne tečaje prireda Kajak kanu klub Ljubljana na Livadi vas bodo ob 17. uri pričakovali 16. junija. Več pa preberite na www.kajak-ljubljana.si.

Za veliko mokre zabave in tudi malo adrenalina bomo v četrtek, 2. junija poskrbeli na tekmovanju četrtnih skupnosti (in klubov) v velikih kanujih. Začetek kvalifikacij na Ljubljanici pri Prulskem mostu bo ob 16. uri. Vabijo Kajak kanu klub Ljubljana, Kajakaška zveza Slovenije, Razgibajmo Ljubljano, www.razgibajmoljubljano.si.

V petek, 3. junija pa bodo po Ljubljanici pri Prulskem mostu pluli “zmajevi čolni“. Festival se bo začel v popoldanskih urah. Vabljeni k udeležbi ali le zabavi. KKK Ljubljana, Kajakaška zveza Slovenije, www.kajak-ljubljana.si.

V nedeljo, 5. junija bodo Ljubljanico med Prulami in Trnovim zasedli čisto pravi jadralci na regati razreda optimist. Prvi plov bo ob 10. uri. JK Ljubljana, www.jadralni-klub.si.

Za konec “našega” poletja, ko se bo to šele dobro začelo, bo 5. julija spet na voljo plavalni preizkus, takrat na Koleziji, a pozor (!), že ob 6.30 zjutraj. Namenjen bo vsem tam (in drugje) rekreativno vadečim plavalcem. Podrobnosti in prijavnico še objavijo na www.riba-drustvo.si.

Kolesarske aktivnosti

Tudi kolesarili boste lahko v naslednjem mesecu in še naprej. Na voljo sta dve sezonski akciji, na katerih spoznavate okolico Ljubljane in uživate v razgledih z okoliških gričev ali ujamete pogled na naravo Ljubljanskega barja. Sklop štirih akcij koordinira Mestna občina Ljubljana, v drugem sklopu pa so tudi štiri (malo drugačne) akcije Športnega društva Zadvor.

Osrednji rekreativni junijski dogodek bo Maraton Franja. Udeležite se ga lahko 11. in 12. junija, po bližnji ali bolj oddaljeni okolici Ljubljane pa se boste družinsko, prijateljsko, za zabavo ali zares zapeljali na Barjanki, otroškem ali družinskem maratonu ali mali oziroma veliki Franji. Prijavite se na www.franja.org.

15. junija bo v Ljubljani potekal mednarodni kolesarski kongres Velo city, z njim pa tudi kolesarska parada. Program si oglejte na www.ljubljana.si.

Na redna cestno-kolesarska srečanja junija (in do sredine oktobra) vabi Kolesarsko društvo Rog, ki pripravlja naslednje vadbe:

 • ponedeljek, 18.30, poligon Policijske akademije Tacen, popolni začetniki,
 • torek, 17.00, parkirišče Tacen; zmerna skupina, hitrost 25-30km/h,
 • torek, 18.00, Gostilna Gorjanc; zmerna skupina, hitrost 25-30km/h,
 • sreda, 17.00, parkirišče Tacen; hitra skupina, hitrost 35-40km/h,
 • četrtek, 17.00, parkirišče Tacen; zmerna skupina, hitrost 28-35km/h,
 • četrtek, 18.00, Gostilna Gorjanc; hitra skupina, hitrosti nad 35km/h,
 • petek, 17.00, parkirišče Tacen; zmerno – hitra skupina, hitrost 32-35km/h.

Informacije: www.kdrog.si.

S Kolesarskim društvom Rog se ob nedeljah lahko odpravite tudi na daljše kolesarske izlete:

 • nedelja, 9.00, parkirišče Tacen; zmerna skupina, hitrost 28-35km/h,
 • nedelja, 9.00, Gostilna Gorjanc; zmerna skupina, hitrost 25-30km/h.

Informacije: www.kdrog.si.

Športno društvo Golovec trail, ki organizira vodene ture po Golovcu, 9., 16 in 23. junija vabi na gorskokolesarske »golovške klasike«. Zbor je vselej ob 17. uri na Rudniku. Podrobnosti dobite na www.golovectrails.com.

Z gorskim kolesarjenjem se boste srečali (ali spoznali) tudi v programih rednega druženja s Kolesarskim društom Rajd:

 • petek, 10. junij, 17.30-19.00, Bike & Beer Friday No. 8, lokacija: Golovec Trails,
 • torek, 14. junij, 16.00-17.00, Pandurjeva delavnica: dropi, lokacija: Bike park Ljubljana,
 • petek, 24. junij, 17.30-19.00, Bike & Beer Friday No. 10, lokacija: Bike park Ljubljana,
 • torek, 28. junij, 16.00-17.00, Pandurjeva delavnica: tehnični odseki, lokacija: Bike park Ljubljana.

Dodatne termine in lokacije določajo še sproti, zato jih večkrat obiščite na www.kd-rajd.si.

Podobno, kot pri Rajdovcih, je tudi pri Športnem društvu Supersnurf: urnike in lokacije gorskega in turnega kolesarjenja prilagajajo sproti. Preverite na www.supersnurf.si.

Za (kolesarsko) kondicijo skrbite z redno vadbo, za tehnično pravilno delovanje kolesa pa se je najbolje obrniti na mojstre mehanike. Nekaj znanja o vzdrževanju in manjših popravilih pa boste dobili na tehnični delavnici, ki jo bo 8. junija na Rudniku izvedlo Športno društvo Golovec trails. Sledite jim na www.golovectrails.com.

Podatke bomo sproti dopolnjevali, zato sledite tudi nam na www.razgibajmoljubljano.si ter na naši FB in Instagram strani.

Športna pomlad sodi v program Razgibajmo Ljubljano, ki ga sofinancirata Mestna občina Ljubljana in Fundacija za šport.