Planinski vestnik, december 2021

Decembrska številka je skoraj popolnoma zimska. Že uvodna téma je povsem snežna, ali če hočete – plazovita. Osredotočili so se na snežne plazove. Predvsem so se osredotočili na spletne možnosti, saj – kot pravi avtor, poznavalec snega in plazov, Miha Pavšek – nam današnje informacijske tehnologije in spletna orodja omogočajo, da lahko naredimo praktično vse z domačega naslanjača. Svetujejo da si temo podrobno preberete, predvsem pa naj vam uporaba vseh mogočih spletnih prikazov preide v navado pred vsako turo.

V nadaljevanju predstavljajo še obsežen test plazovnih nahrbtnikov, kjer si lahko izberete ravno pravšnjega zase. Kot vedno primerjajo tehnično primernost izdelka, dosegljivost in ceno. Snežno paleto zaključuje prispevek o vertikalni sondaži, to je grafični prikaz meteorološke meritve višinskega prereza ozračja, ki razkrije pomembne informacije za primernejšo izbiro cilja naše ture. Izobraževalnih tem je torej cela paleta in prav je tako.

Z nami na pot vabijo na Avstrijsko Štajersko – avtor Andrej Mašera, tudi pisec številnih vodnikov, ki vabi na skoraj tritisočak Hoher Dachstein (manjka mu le pet metrov do te magične meje), na Hoher Gjaidstein (2794 m) in na Grosser Koppenkarstein (2863 m), ki je le meter nižji od našega Triglava.

Dušan Škodič ponovno navdušuje z zgodovinskimi dejstvi, tokrat kako so Nemci videli prve vzpone na Triglav in o Domu Planika pod Triglavom, ki je bil nekoč Dom Marije Terezije. Zanimivi sta tudi dve koronski zgodbi – nagrajeni zgodbi letošnjega literarnega natečaja Planinskega vestnika.

Predstavljajo tudi zmagovalne fotografije fotonatečaja #LjubimGore 2021. Natečaj je PZS organizirala že peto leto zapored skupaj z uredništvom Planinskega vestnika in podjetjem CEWE.

Prijetno branje Planinskega vestnika! Poiščite ga v svojem kiosku ali v spletni trgovini PZS.

Srečno na vseh vaših poteh in varen korak!