“Zasnežene gore zahtevajo izurjenega, opremljenega in spoštljivega obiskovalca”

Bližajo se prazniki in marsikdo se bo odpravil tudi v gore. A previdno! Spremljajte aveže vremenske podatke in upoštevajte napotke Planinske zveze Sklovenije in gorskih reševalcev. Takole med drugim opozarjajo strokovnjaki s Planinske zveze Slovenije:

“Zasnežene gore zahtevajo kompleksnega obiskovalca, ki obvlada tehnične pripomočke, ima znanje iz nevarnosti v gorah, vremenoslovja, orientacije, gibanja, predvsem pa veliko mero spoštovanja do gora in zavedanja, da ga bo gora počakala, smo na novinarski konferenci na začetku zimske planinske sezone na Veliki planini 8. decembra opozorili v Planinski zvezi Slovenije. Zimski obisk gora zaznamujejo nižje temperature, krajši dan, zaprte planinske koče in specifične snežne razmere, zato odhod v gore pozimi zahteva natančno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena, upoštevanje osebnih izkušenj, ustrezno opremo in znanje njene uporabe.”

Za obisk visokogorja so edina pravilna izbira 10- ali 12-zobe gorniške dereze (levo), mini derezice (desno) so na strmem terenu smrtno nevarne (foto Manca Ogrin)

Celotno vsebino novice preberite na www.pzs.si.