Izšla je novembrska številka Planinskega vestnika

Tema meseca novembrske številke je neločljiva povezanost gora s smrtjo. Kdor koli, ki pogosto zahaja v gore, se prej ali slej spopade z vprašanjem lastnega obstoja in seveda tudi lastne smrti kot njegovega sklepnega dejanja. Vsak, ki je že stal na vrhu katere izmed naših ali tujih gora, se je na poti do tja tako ali drugače znašel v bolj ali manj nevarni situaciji, katere posledica bi lahko bila tudi smrt – pa čeprav gremo v gore vedno z namenom, da se srečno vrnemo domov. Med drugimi je svoje razmišljanje z nami delil tudi alpinist Andrej Štremfelj.

Pogovorjali so se z Janijem Beletom, alpinistom, alpinističnim inštruktorjem, gorskim reševalcem, avtorjem priročnikov Proti vrhovom in Nevarno proti vrhovom ter predavateljem.

Drugi pogovor pa je z Anico in Alojzem Lotričem – z dvema izmed kar nekaj oskrbniških parov Krekove koče na Ratitovcu, ki so jo obiskovalci planinskih koč letos izbrali za naj visokogorsko planinsko kočo. Med drugim sta delila, kaj je recept za uspeh, kako poteka en poletni oskrbniški dan in da imajo pri njih vedno sveže kuhano in pečeno hrano, nikoli iz zamrzovalnih skrinj.

V sredici Z nami na pot se podajajo na Kolovrat in tam naokoli – na Korado, Čičer, Globočak in Očno.

Potepajo se še po Trnovskem gozdu in Zelenortskih otokih, pa po poti Alpe Adria Trail iz Boljunca v Milje, raziskujejo zanimivosti v Litiji in okolici ter odkrivajo, kaj imajo skupnega brata Badjura, GEOSS in grad Bogenšperk. Dušan Škodič piše o drugem rojstvu planinstva in našega Planinskega vestanika po vojnih vihrah. Pišejo o uspešnosti letošnje poletne planinske sezone v kočah pri nas, in da so seveda že zaprte. Obeležujejo tudi 120-letnico Slovenskega planinskega društva Celovec.

Poiščite ga v svojem kiosku ali v spletni trgovini PZS, naročniki pa kar doma v svojih nabiralnikih.