37. slovenski knjižni sejem je 22. novembra 2021 na stežaj odprl svoja vrata – in z njim tudi spletni knjižni sejem Planinske založbe PZS! V želji, da nas bodo knjige povezovale, smo vse do nedelje, 5. decembra, za vas pripravili posebno knjižno akcijo. Leposlovje, dnevniki, strokovna literatura ter planinski in plezalni vodniki vas razveselijo od 20 do 60 odstotkov ceneje. Za nakup planinske literature in zemljevidov lahko do konca leta 2021 unovčite tudi letošnje turistične bone.
“Spoštovane bralke in bralci, v časih, ko nam življenje postavlja omejitve in nas lovi v stare in nove delitve, naj nas knjige povezujejo. Tu smo, s kupom novih knjig in zanimivih dogodkov. Bodite z nami do 5. decembra!” prijazno vabi dr. Miha Kovač, predsednik Upravnega odbora Slovenskega knjižnega sejma, ki letos znova razpira krila na spletu. 

Pod okriljem 37. Slovenskega knjižnega sejma vas tudi v Planinski založbi PZS povabimo k ugodnemu nakupu knjig na spletnem planinskem knjižnem sejmu, ki poteka od torka, 23. novembra, do nedelje, 5. decembra 2021 (do polnoči). Sejemske cene veljajo tudi v Planinski trgovini PZS, Ob železnici 30 a v Ljubljani. Akcijske cene veljajo do 5. decembra oz. do razprodaje zalog.

Za nakup planinske literature in zemljevidov lahko unovčite tudi letošnje turistične bone.

Več preberite na strani Planinske zveze Sklovenije.

Tema meseca novembrske številke je neločljiva povezanost gora s smrtjo. Kdor koli, ki pogosto zahaja v gore, se prej ali slej spopade z vprašanjem lastnega obstoja in seveda tudi lastne smrti kot njegovega sklepnega dejanja. Vsak, ki je že stal na vrhu katere izmed naših ali tujih gora, se je na poti do tja tako ali drugače znašel v bolj ali manj nevarni situaciji, katere posledica bi lahko bila tudi smrt – pa čeprav gremo v gore vedno z namenom, da se srečno vrnemo domov. Med drugimi je svoje razmišljanje z nami delil tudi alpinist Andrej Štremfelj.

Pogovorjali so se z Janijem Beletom, alpinistom, alpinističnim inštruktorjem, gorskim reševalcem, avtorjem priročnikov Proti vrhovom in Nevarno proti vrhovom ter predavateljem.

Drugi pogovor pa je z Anico in Alojzem Lotričem – z dvema izmed kar nekaj oskrbniških parov Krekove koče na Ratitovcu, ki so jo obiskovalci planinskih koč letos izbrali za naj visokogorsko planinsko kočo. Med drugim sta delila, kaj je recept za uspeh, kako poteka en poletni oskrbniški dan in da imajo pri njih vedno sveže kuhano in pečeno hrano, nikoli iz zamrzovalnih skrinj.

V sredici Z nami na pot se podajajo na Kolovrat in tam naokoli – na Korado, Čičer, Globočak in Očno.

Potepajo se še po Trnovskem gozdu in Zelenortskih otokih, pa po poti Alpe Adria Trail iz Boljunca v Milje, raziskujejo zanimivosti v Litiji in okolici ter odkrivajo, kaj imajo skupnega brata Badjura, GEOSS in grad Bogenšperk. Dušan Škodič piše o drugem rojstvu planinstva in našega Planinskega vestanika po vojnih vihrah. Pišejo o uspešnosti letošnje poletne planinske sezone v kočah pri nas, in da so seveda že zaprte. Obeležujejo tudi 120-letnico Slovenskega planinskega društva Celovec.

Poiščite ga v svojem kiosku ali v spletni trgovini PZS, naročniki pa kar doma v svojih nabiralnikih.

V soboto, 27. novembra, bo v novem vadbenem centru Kinvitala v Domžalah, v Hiši na travniku, potekal dobrodelni dan vadb in prehranskih nasvetov. Imeli se boste priložnost spoznati in trenirati z najbolj znanimi motivatorji, trenerji in strokovnjaki gibanja v Sloveniji. Vsa zbrana sredstva bodo šla za projekt Botrstvo.

Zaradi varnosti so omejili število ljudi na delavnicah in vadbah na 15 oseb, zato bo v prostorih, ki so veliki kar 1000 m2, dovolj prostora. Več informacij najdete ob kliku na spodnjo povezavo, prijavite pa se z odgovorom na tole sporočilo oziroma na info@kinvital.si!

Športna unija Slovenije je partner v Erasmus+ projektu Physical Literacy For Life, v okviru katerega so bila razvita orodja za ozaveščanje o pomenu gibalne pismenosti. Na to temo 3. in 4. decembra pripravljajo seminar, na katerem bodo predstavili koncept. Potekal bo v dveh delih: v petek, 3. decembra na daljavo, v soboto, 4. decembra pa v živo.

Podrobnosti preverite na sportna-unija.si, prijave pa so odprte do 2. decembra!

Skozi obsežno mednarodno raziskavo znotraj projekta SONKEI so ugotovili, da se nasilje v športu pojavlja nad pričakovanji pogosto, v različnih oblikah (fizično, verbalno, psihično, seksizem, homofobija, diskriminacija, …), tako na medvrstniški ravni kot tudi na relaciji trener – športnik. Ugotovili so tudi, da se o tem premalo govori, nasilje v športu ostaja tabu tema, ki se jo športni delavci ne zavedajo, oziroma o njej ne govorijo. Hkrati pa vpliva na občutek varnosti pri športni vadbi, zdrav razvoj otrok in mladih, prijetno vzdušje ter nenazadnje tudi na uspešnost športnikov. Nasilje v športu je torej tema, ki potrebuje odprt dialog in dobilo ga bo 10. decembra na posebni mednarodni konferenci v Ljubljani.

Udeležili se ga boste lahko 10. decembra v Športnemu društvu GIB Ljubljana na Drenikovi ulici 32 (ali preko spleta), namenjen pa je strokovnim delavcem v športu v okviru projekta »SONKEI – Respect in Sport, Respect in Life«, ki ga sofinancira program Evropske unije Erasmus+. Udeležba na dogodku je brezplačna, potekal bo v angleščini. Omogočili bodo tudi prenos v živo.

Program in povezava do prijavnice preberite na stayhappening.com, število mest je omejeno, več o več o projektu pa preberite na gib-sport.com ali sledite FB strani @Sonkei, Respect in Sport, Respect in Life.