Merjaščeva pot po vrhovih v šolskem okolišu OŠ Sostro

V začetku novembra je izšla knjižica po Merjaščevi poti. Pot povezuje 33 vrhov v okolici OŠ Sostro, obenem pa obišče še vse štiri podružnične šole. Začne se pri šoli v Sostrem in konča na skrajnem jugovzhodnem robu ljubljanske občine, na vrhu Kržareja pri Malem vrhu. Takšno ime je dobila, ker lahko pogosto na njej srečamo divje svinje. Celotna pot je dolga slabih 80 km in ni posebej označena. Večinoma hodimo po označenih poteh in cestah, včasih po neoznačenih poteh in kolovozih, nekajkrat pa kar po brezpotju. Na vrhovih so z nekaj učenci namestili informativne tablice z imenom vrha in nadmorsko višino, ki so jih predhodno izdelali v šolski delavnici.

V knjižici ima vsak vrh svojo stran za podatke in vtise, ter prostor za simbol, ki ga najdemo na tablah na vrhu in ga prerišemo (žigov na vrhovih namreč ni). Celotna pot je kratko opisana, priložen pa je tudi zemljevid poti. 

Knjižica, ki sta jo sofinancirala Četrtna skupnost Sostro in OŠ Sostro je brezplačna, zaželeni pa so prostovoljni prispevki nekaj € za končni izlet otrok gorniškega krožka poleti 2022. Knjižico lahko dobite na OŠ Sostro pri učitelju Jožetu Drabu, ki je tudi njen avtor.