Vabljeni na 51. sejem Narava zdravje

Preverite pester program letošnjega sejma Narava-zdravje, ki bo na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču odprt od 20. do 23. oktobra. Na njem bodo predstavili naravna bogastva Slovenije, poudarili pomembnost mentalnega zdravja, na glas spregovorili in svetovali o digitalni zasvojenosti, manjkala pa ne bo niti predstavitev programov Razgibajmo Ljubljano, ki preko Športne zveze Ljubljane na ljubljanskih sejmih neprekinjeno sodeluje že četrt stoletja!

Program Razgibajmo Ljubljano na sejmu Narava zdravje 2021

Športna zveza Ljubljane – Miniolimpijada, Marmorna dvorana GR, 20. do 22.10.2021, od 9. do 12. ure (zaprto za ogled)

Z gibalno neaktivnostjo tudi zdravje peša. Podatki raziskav kažejo, da slovenski otroci niso pri ravno najboljši kondiciji, trenutna epidemija pa je stanje samo še močno poslabšala. Povečuje se število otrok s prekomerno telesno težo, vse več pa jih prosti čas preživlja pred ekrani. Za šport moramo redno skrbeti od malih nog in na sejmu Narava zdravje predšolskim otrokom ponujamo Miniolimpijado. V okviru sejma Narava zdravje bo Športna zveza Ljubljane, s svojimi društvi in klubi, pripravila tri športne dneve za predšolske otroke ljubljanskih vrtcev, ki se bodo preizkušali in spoznavali z različnimi športnimi panogami (judom, nogometom, plesom, gimnastiko, atletiko…).

Bodi fit, sodeluj v SLOfit, Fakulteta za šport, Dvorana A1, 20. do 23.10.2021, od 9. do 19. ure (vabljeni na brezplačne meritve telesnega fitnesa)

SLOfit je nadgradnja uveljavljenega nacionalnega sistema spremljave telesnega in gibalnega razvoja otrok in mladine – Športnovzgojnega kartona (ŠVK). SLOfit je podprt z aplikacijo Moj SLOfit, ki omogoča vseživljenjsko spremljanje telesne zmogljivosti.

Sistem SLOfit sestavljajo sklop merskih nalog ŠVK, sklop merskih nalog SLOfit odrasli, vprašalniki, podatkovna zbirka SLOfit ter poročilni sistemi SLOfit za posameznika in za šolo. Z uporabo aplikacije Moj SLOfit lahko starši, mladostniki, učitelji in druge pooblaščene osebe tako dostopajo do zbranih podatkov o telesni zmogljivosti in dejavnosti ter vidijo, kakšno je zdravstveno tveganje, ki izhaja iz njih. Starši in mladostniki pa lahko posredujejo dostop do podatkov tudi drugim osebam (npr. zdravniku, trenerju). Vsem uporabnikom SLOfit sistem omogoča še izpis poročil o telesni zmogljivosti. V ta sistem se lahko brezplačno vključijo vse slovenske osnovne in srednje šole, fakultete, športna in druga društva, zasebniki in zdravstvene organizacije. S pomočjo SLOfit poročil lahko šolarji ter njihovi starši ugotovijo, kako se otroci in mladostniki telesno in gibalno razvijajo, učitelji športne vzgoje in zdravniki pa pridobivajo pomembne informacije, na podlagi katerih lahko šolarjem, ki imajo v svojem razvoju težave, ali so gibalno nadarjeni, strokovno pomagajo in jih usmerjajo. Odraslim sistem SLOfit prav tako omogoča, da spremljajo telesno dejavnost skozi vse življenje in podatke delijo z zdravniki in športnimi delavci, ki lahko vadbeni program prilagajajo glede na njihove telesne sposobnosti.

Športna zveza Ljubljane, Fit senior, južna zunanja ploščad GR, 21.10.2021, od 10. do 11. ure (vabljeni na brezplačno telovadno uro)

Staranja žal ne moremo preprečiti, lahko pa skozi zdrav način življenja poskrbimo, da bo lepše. Kakovost življenja v zrelih letih je odvisna od posameznika in njegovega prizadevanja za ohranitev svojih sposobnosti. Pridružite se nam na telovadbi za starejše, nizko intenzivni skupinski vadbi, ki posamezniku omogoča prilagoditev intenzivnosti glede na lastne sposobnosti. Vabljeni tudi obiskovalci sejma, potrebujejo pa športno opremo in podlogo.

Društvo Šola zdravja – 1000 gibov, južna zunanja ploščad GR, 20.10.2021, od 9. do 10. ure in 22.10.2021, od 12. do 13. ure (vabljeni na brezplačni telovadni uri)

Redna telesna aktivnost v dobri družbi je odličen način zaviranja procesov staranja. Šola zdravja je celoletni program širjenja jutranje telesne dejavnosti na prostem. Če bi tudi vi radi kaj storili zase in svoje zdravje, poiščite najbližjo skupino »oranževcev« v svoji okolici in se jim pridružite. Morda bo pravi trenutek na sejmu Narava zdravje. Pridružite se nam! Vabljeni tudi obiskovalci sejma, potrebujejo pa športno opremo in podlogo.

Kulturno turistično društvo Proga 13, Prstometna organizacija Slovenije – predstavitev prstometa, južna zunanja ploščad GR

Prstomet se igra z gumijastimi ploščki in je moderna različica stare istrske pastirske igre, kjer je bil tekmovalni pripomoček kamenje ali kakšen drug ploščat predmet. Cilj igre je vreči čim več ploščkov čim bliže balinčku. Priložnost, da se spoznate s tem športom in da preizkusite svojo natančnost, bo na sejmu Narava zdravje.

  • 21.10.2021 (četrtek) od 14.00 do 18.00 ure: predstavitev prstometa za obiskovalce, razstavljalce sejma in tekma najmlajšega (11 let) in najstarejšega (90 let) registriranega tekmovalca v osrednji slovenski ligi,
  • 22.10.2021 (petek) od 14.00 do 18.00 ure: predstavitev prstometa za obiskovalce, razstavljalce sejma in tekma najboljših dveh igralcev osrednje slovenske lige na dve dobljeni tekmi,
  • 23.10.2021 (sobota) od 09.00 do 16.00 ure: ekipna tekma za prvaka vseh lig Final four 2021. Ekipa, ki zmaga v tej posebni tekmi in ki bo  potekala pod nadzorom in po pravilih POS – Prstometne organizacije Slovenije, postane prvak vseh lig. Ekipa prevzame veliki prehodni pokal za leto 2021.

Športno društvo Invalid Ljubljana, 21.10.2021, južna zunanja ploščad, od 16. do 18. ure (vabljeni na ogled)

Predstavitev parašportnih panog: boccia, invalidski vozički, žoge, prilagojena kolesa in drugi pripomočki za invalide.

Razgibajmo Ljubljano je mestna blagovna znamka, ki združuje projekte športa, rekreacije in gibanja v Ljubljani. Sofinancirata ga Mestna občina Ljubljana in Fundacija za šport, organizatorji pa smo Športna zveza Ljubljane, Zveza športnih društev Krim in Zveza športnih društev Slovan.