Pobuda za vzpostavitev brezplačnega testiranja na Covid-19

Športna zveza Ljubljane je danes na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter na Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez naslovila pobudo za vzpostavitev brezplačnega sistema samotestiranja za športnike in strokovne delavce v športu.

Kot je znano, bo testiranje na Covid-19 od 23. avgusta samoplačniško, razen za dejavnosti, kjer je PCT-pogoj za izvajalce oziroma zaposlene predpisan z odloki:

  • testiranje strokovnih delavcev v športu in športnikov, ki morajo izpolnjevati pogoj PCT, od 23.8. ne bo več možno v breme ZZZS, torej bo v celoti samoplačniško,
  • testiranje strokovnih delavcev v športu je od 16. 8. izrenačeno z odloki Ministrstva za zdravje, torej v praksi pogoj PCT (test HAG na 48h ali PCR na 72h), 
  • testiranje določene skupine športnikov za treninge, tekmovanja ostaja urejeno tako kot do sedaj, kar pomeni, da MIZŠ prek nacionalnih športnih zvez še naprej povrne sredstva za testiranje (odlok ostaja v veljavi do 31.12.) – več preberite na www.gov.si.  

Več si lahko preberete v uradnem listu ali pokličete MIZŠ na (01) 400 52 00.

Samoplačniška testiranja bodo pomenila pretežko finančno breme športnim organizacijam in marsikatera ga ne bo zmogla. To bo imelo velik vpliv tudi na organiziranost športa, na doseganje rezultatov in množičnost športa pri nas.

Zato Športna zveza Ljubljane daje pobudo, da se za strokovne delavce v športu, športnike, in druge osebe, ki delujejo v športu, vzpostavi sistem brezplačnega samotestiranja.