Spletni seminar o vračanju športnikov v trenažni proces po prebolelem Covidu-19

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport organizira strokovni seminar na temo vračanja športnikov v trenažni proces po preboleli bolezni Covid-19 v okviru katerega bodo predstavljena stališča za vračanje športnikov v trenažni proces po preboleli bolezni Covid-19.

Seminar bo potekal v sredo, 21. aprila 2021, ob 18:00 prek spletnega videokonferenčnega sistema Zoom.

Stališče za vračanje športnikov v trenažni proces po preboleli bolezni Covid-19 so oblikovali člani Združenja za medicino športa in Sekcije za športno kardiologijo Združenja kardiologov Slovenije, med katerimi so specialisti medicine dela, prometa in športa (MDPŠ), kardiologije, pulmologije in radiologije. Sprejeta so v objavo v multidisciplinarni strokovni medicinski reviji Zdravniški Vestnik, ki jo izdaja Slovensko zdravniško društvo.

Posledice okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2 so lahko kratkotrajne, pa tudi dolgotrajne, zaradi česar jih ne gre podcenjevati. V teku so številne raziskave, s katerimi spoznavamo vse razsežnosti te bolezni. Virus najpogosteje prizadene pljuča in srce, lahko pa tudi druge organe, kot so jetra, ledvice, živčni sistem ali povzroči nastanek strdkov v krvnih žilah. Poleg dolgotrajnih učinkov na srce in pljuča raziskovalci trenutno preiskujejo tudi dalj časa trajajoče simptome, med katerimi so utrujenost, zmanjšana zmogljivost, motnje spanja in koncentracije.

Pri vračanju športnikov v trenažni in tekmovalni proces po okužbi s koronavirusom SARS-CoV-2 je zato potrebna osveščenost in previdnost. Pri tem imajo veliko odgovornost tisti, s katerimi aktivni športniki preživijo največ časa – trenerji.

Na kaj moramo biti pozorni in kako spremljati športnike po okužbi, vam bodo predstavili avtorji priporočil in sicer:
·        Nejc Planinc, dr. med., spec. MDPŠ
·        doc. dr. Petra Zupet, dr. med., spec. MDPŠ, prof. športne vzgoje
·        Gregor Kavaš, dr. med., spec. MDPŠ
·        prim. mag. Matjaž Turel, dr. med., spec. Pulmologije in
·        doc. dr. Katja Ažman Juvan, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine,

Sodelovali pa bodo tudi:

·      Vesna Pekarović Džakulin, dr. med., spec. družinske medicine in MDPŠ
·      Denis Baš, spec. pediatrije
·      prof. dr. Bojana Beović, dr. med., spec. Infektologije.

Javna predstavitev Stališča za vračanje športnikov v trenažni proces po preboleli bolezni covid-19 je namenjena odločevalcem na nacionalnih panožnih športnih zvezah tervsem strokovnim delavcem v športu (trenerjem), ki načrtujejo proces športne vadbe in neposredno delajo s športniki.

Zaradi učinkovitejše organizacije javne predstavitve, vas prosimo, da se prijavite na dogodek prek povezave: https://tinyurl.com/ch6cn724.
Vsem prijavljenim bomo dan pred dogodkom poslali povezavo do spletnega dogodka.