Uspešno sodelovanje Judo kluba Golovec in CSD Ljubljana

Judo klub Golovec je v sodelovanju s Skupnostnimi programi za mlade CSD Ljubljana, pred in delno med izbruhom epidemije, izvedel projekt “Otroška šola varnega padanja Fužine 2020 – Projekt socialnega vključevanja ranljive populacije otrok in mladostnikov”. Gre za družbeno odgovoren projekt vključevanja otrok in mladostnikov z zaznanimi težavami v dnevne centre CONA Fužine, CONA Moste, CONA Korak in CONA Polje skozi judo.

Projekt je primer dobre prakse sodelovanja organizacij s področja športa in socialnega varstva. Predstavlja nadgradnjo obravnave socialno ogroženih otrok in mladostnikov v dnevnih centrih Skupnostnih programov za mlade CSD Ljubljana. Z uporabo športnih metod strokovni delavci in sodelavci detektirajo otroke in mladostnike z zaznanimi težavami in jim omogočijo vključitev v dnevne centre Skupnostnih programov za mlade.

Padec je v statistikah še vedno najpogostejši vzrok za poškodbe pri otrocih, zato je obvladovanje položaja telesa v prostoru zelo dobrodošla veščina, ki jo nudi judo.

Prevencija pred poškodbami pri igri

”Padci med igro, pri vožnji s skiroji ali rolerji so pogosti pri otrocih in smo jih zaznali tudi pri naših varovancih. Zato smo se še posebej razveselili ideje o učenju varnega padanja, ki nam jo je predstavil Judo klub Golovec” Vitomir Simunišek, koordinator, CONA – Skupnostni programi za mlade.

Šola varnega padanja poteka sproščeno in z veliko smeha. Padamo naprej in se pri tem (na)učimo zavarovati glavo in obraz, pa v stran brez obremenitve komolca ali rame ter nazaj ipd. Delavnica mladostnikom podarja tudi znanja za varno ogrevanje telesa in učenje vrednot za življenje, kot so: sodelovanje, prijateljstvo, spoštovanje in pogum, saj otroci med vadbo sodelujejo v parih ali v skupini.” Jure Lampe, Judo klub Golovec, inštruktor juda z mednarodno diplomo Akademije Svetovne judo zveze.

V Judo klubu Golovec se v zadnjih letih zalo aktivni v izvajanju širšega poslanstva, ki je – skozi različne judo projekte prispevati h kakovostnejšemu življenju in trajnostnemu napredku v lokalni skupnosti. Razvojne zgodbe izvajajo v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in s četrtnimi skupnostmi, z gospodarstvom in tudi na mednarodnih projektih. So lastniki programa Otroška šola varnega padanja, ki je bil že uspešno implementiran na OŠ Karla Destovnika Kajuha in OŠ Božidarja Jakca v Ljubljani ter na OŠ Rodica v Domžalah. Veščin padanja se je pri njih učilo že prek 460 otrok.

Program učenja varnega padanja je na voljo tudi podjetjem in njihovim zaposlenim ter drugim organizacijam.

Več informacij: info@judogolovec.si.