Planinski vestnik, december 2020

“V življenju je treba vedno sprejemati nove izzive, naj bo to na poslovni poti, planinskogorniški ali na življenjski. Izzivi nam prinašajo v življenje draž in ga bogatijo,” v uvodniku razmišlja generalni sekretar PZS Matej Planko, ki se po desetletju opravljanja nalog generalnega sekretarja s tega mesta poslavlja.

Tema zadnje številke letošnjega leta je lovci na rekorde. Marta Krejan Čokl piše, da je vsak lahko v čem prvak, da so rekordi gonilo napredka ter da smo Slovenci pravi lovci na rekorde. Med njimi v Vestniku predstavljamo Betko Šuhel Mikolič, Timoteja Bečana, Nejca Kuharja, Ano Čufer, Dejana Grma in še številne druge posebne nosilce rekordov. Zanimiv je tudi članek dr. Mateja Tuška o tem, kaj nas žene.

Na pogovor so povabili alpinista in pisatelja Tadeja Goloba – tako: s plezalniki, cepinom in peresom. Drugi pogovor pa je s posebnim rekorderjem Samom Supinom.

Z nami na pot – Marjan Bradeško vabi v gore v odsevu Belega jezera oz. Weissensee-ja, na vrhove Hochtratten (1650 m), Stosia (1811 m), Laka (1851 m) in Golec (2004 m).

Nadaljujejo s tretjim člankom o zgodovini plezanja, potepajo se po neskončnih in samotah južne Slovenije, objavljajo članke o doživetjih v gorah, o planinski dediščini žigov in knjižic piše Nino Fijačko, Miro Štebe vabi na vulkane Indonezije, Magda Šalamon se spominja sledi Toneta Škarje, potopijo se tudi v zgodovino in na virtualni izlet ter predstavljajo najlepše fotografije fotonatečaja #LjubimGore.

Planinski vestnik poiščite v svojem kiosku ali v spletni trgovini PZS, naročniki pa kar doma v svojih nabiralnikih.