Planinski vestnik, november 2020

Ni maj, ne cvetijo rožice, a za ljubezen ni ovir. Tokratna tema meseca je namreč ljubezen v gorah. “Pred štirinajstimi leti smo imeli temo meseca, ki opisuje ljubezen, najmočnejše človeško čustvo, ki poganja svet. Ljubezenske zgodbe so bile dobro sprejete in večkrat smo se ob iskanju idej v uredništvu spraševali, kdaj bomo to ponovili. Zdaj smo,” pravi urednik Dušan Škodič, ki je pripravil temo meseca skupaj z avtorji zanimivih, ljubezni in srčnosti polnih člankov, obogatinih s karikaturami Lorelle Fermo.

Pogovarjali so se z br. Jakobom Kunšičem, alpinistom in redovnikom iz Vipavskega Križa, ki pravi, da svet potrebuje pogumne ljudi – ki bodo znali prevzeti odgovornost in ki bodo znali reči tudi ne, ko bo treba. Na drugi pogovor so povabili Bojana Kosa, višjega samostojnega policijskega inšpektorja in predstavnika za odnose z javnostmi Policijske uprave Kranj ter policista gorske enote policije.

V sredici Z nami na pot vabijo na Dobrovlje, svet kmetij, podzemnih jam in poti – avtor za obisk predlaga Grmado na Dobrovljah, Čreto iz Kokarij čez Tajno in po Vojkovi poti iz Jevš, ter Šentjoški vrh na Dobrovljah.

Nadaljujejo z drugim člankom o zgodovini plezanja izpod peresa Jurija Ravnika. Sledi pa še več odličnih prispevkov – o planinski obutvi in poškodbah v gorah, o puščavah Divjega zahoda, 90-letnici PD Gorje, objavljamo razmišljanje, da smo planinci dobri ljudje, Gregor Kresal pa se spominja, kako sta pred 25 leti s soplezalcem Kajzeljem prvič prosto preplezala Obraz Sfinge.

Prvič najmlajši planinci najdejo v Planinskem vestniku uganke, k rešitvi jim pomagajo še luštne ilustracije.

Planinski vestnik poiščite v svojem kiosku ali v spletni trgovini PZS, naročniki pa kar doma v svojih nabiralnikih.