Prvi dan slovenskega športa

Osrednja prireditev prvega praznovanja novega praznika se je odvijala na Trgu republike, kjer je bil postavljen največji športni poligon, ki je ponudil pestro paleto vadb in dejavnosti za vse starosti. Navzoče so pozdravili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, prvi podpredsednik OKS-ZŠZ in predsednik Športne zveze Ljubljane mag. Janez Sodržnik, ki je idejni oče praznika ter Iztok Čop, Luka Špik in Rajmond Debevec, ki so zaslužni, da je natanko 20 let nazaj, na olimpijskih igrah v Sydneyu prvič zaigrala slovenska himna.

Kot prvi je pobudo o razglasitvi dneva slovenskega športa kot slovenskega državnega praznika podprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je tudi sam zagret športnik in častni pokrovitelj letošnje prve obeležitve praznika: »Smo prva evropska država, ki obeležuje pomembnost športa z državnim praznikom. Za to obstajajo trije razlogi. Prvi, šport je tako zelo pomemben za naše zdravje in v okoliščinah v katerih se trenutno nahajamo, je to še toliko bolj vidno. Srečen sem, da smo se tako odločili in sem prepričan da bo Slovenija spodbudila še kakšno evropsko državo, da nam bo sledila. Drugič, ne gre le za zdravje, temveč tudi za veselje, radost in vse stvari, ki jih šport ponuja. Športni uspehi, zlasti olimpijcev, vseh, ki tekmujejo na mednarodnih prizoriščih, krepijo ugled naše države. V 30 letih obstoja so športnice in športniki krepili ugled naše države in nam na mnoge načine odpirali vrata v mednarodno skupnost. Tretjič, povezanost. Mi smo skupnost. Med nami so številne razlike, kar je tudi prav, ker nam omogočajo, da živimo kot ena živahna družba. Vendar je tudi pomembno, da je veliko več tistega kar nas povezuje kot ločuje. In šport nas povezuje. Vesel sem, da je šport postal razlog za državni praznik. Ko je državni praznik za hip pozabimo na razlike in se zavedamo, da pripadamo skupnosti in tako je tudi danes,« je na otvoritvi dogodka poudaril predsednik Republike Slovenije.

Prvi podpredsednik OKS-ZŠZ mag. Janez Sodržnik je pojasnil sporočilo praznika – zdrav duh v zdravem telesu in poudaril, da s telesno dejavnostjo investiramo vase in v svoje dobro počutje. »Res je, da prekipevamo od ponosa, ko nas slovenski vrhunski športniki postavljajo na svetovni zemljevid in krepijo našo narodno zavest, hkrati pa slovensko javnost motivirajo, da se tudi sami ukvarjamo s športom, tisto prostočasno dejavnostjo, ki ima izredno pozitivne učinke na posameznika in družbo,« je še dodal.

Več preberite na www.olympic.si, kako je bilo na Trgu republike preverite v video reportaži, na www.rtvslo.si pa si oglejte obisk dr. Maje Pajek iz Fakultete za šport in mag. Janeza Sodržnika (OKS, ŠZL) v studiu jutranjega programa TV Slovenija.