Slovenski kongres prostovoljstva

Slovenska filantropija vabi na kongres prostovoljstva, ki bo 5. decembra, na mednarodni dan prostovoljstva, potekal od 10. do 17. ure v Hiši evropske unije v Ljubljani.

Kaj želimo povedati o svojem prostovoljskem delu in katere rezultate in učinke želimo spremljati? Ali znamo te učinke izmeriti in jih predstaviti? Znamo pogledati, kaj in koliko prostovoljstvo prispeva k družbeni blaginji? Kakšno metodologijo uporabiti in s kom se lahko povežemo?

Letošnji kongres bomo namenili merjenju učinkov prostovoljskega dela. Opaziti je namreč, da je prostovoljstvo zelo zaželeno in prepoznano, ko rešuje različne krize, potem pa je njegov prispevek hitro pozabljen. V zadnjih letih več ali manj uspešno merimo prostovoljstvo številčno (število prostovoljcev, število prostovoljskih ur, število izvedenih delavnic …), ni pa raziskav dolgoročnih vplivov prostovoljstva na družbeno blaginjo (vpliv na  kakovost življenja prejemnikov prostovoljske pomoči, kot tudi vpliv na kakovost življenja prostovoljcev). 

Na kongresu se boste spoznali z zanimivimi praksami merjenja učinkov prostovoljskega dela, ki jih izvajajo nekatere prostovoljske organizacije, nato pa bomo z metodo svetovne kavarne iskali odgovore na zgornja vprašanja. Na podlagi ugotovitev bomo zastavili nadaljnje delo na tem področju.

Do 28. novembra se prijavite preko spletne prijavnice, udeležba pa je brezplačna, a je število mest omejeno.