Konec junija bo Ljubljana živela s kajakaši

Konec junija bo Ljubljana dihala s kajakaši. Kar tri prireditve bodo v tem obdobju organizirane v Ljubljani: začeli bodo rekreativci, ki bodo veslali po Ljubljanici, zaključili pa najboljši svetovni krotilci brzic, ki bodo nastopili na tekmi ICF svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah na svetovno znani kajakaški progiv Tacnu.

Za rekreativce bo že šesto leto zapored organizirana rekreativno humanitarna akcija 24 ur veslanja za dober namen. Tudi letos bo z nami humanitarno društvo Hiša sonca. Prireditev poteka na krožni progi na reki Ljubljanici, ki poteka skozi središče mesta med Livado in Ambroževim trgom. Veslanje vseh 24 ur je izziv le za najbolj vstrajne. Vsi, ki jih takšni izzivi ne navdušujejo pa se vseeno lahko pridružijo. Posameznik lahko prevesla le en krog in s tem sodeluje v humanitarni akciji.

Organizatorji spusta – Kajakaška zveza Slovenije, Kajak kanu klub Ljubljana in društvo Hiša sonca smo se odločili da letošnji izkupiček iz prijavnin, donacij in sponzorstva namenimo sofinanciranju izbranih projektov posameznih oseb s posebnimi potrebami. Izbrali smo tri predloge, ki so nam jih posredovali s strani Programov socialne vključenosti Želva iz Ljubljane, Varstveno delovnega centra Novo mesto in društva Sožitje Ptuj.

Veslanje za dober namen se bo letos začelo v petek, 21. junija, ob 16.00, zaključilo pa 24 ur kasneje, v soboto, 22. junija, ob 16.00.

Trasa spusta je na reki Ljubljanici med Livado ter zapornicami pri Ambroževem trgu.

K sodelovanju na spustu smo poleg rekreativcev ter naših najšboljših kajakašev in kanuistov povabili tudi druge znane športnike in znane osebnosti. Vabimo pa tudi vas, da se nam pridružite. Tudi če nimate kajaka in niste še nikdar sedeli v kajaku ali kanuju. Kajak kanu klub Ljubljana bo za tiste, ki nimajo svoje kajakaške opreme zagotovil večje število rekreativnih kajakov za začetnike. Pri tem nam bosta s testnimi kajakaki pomagali podjetji Rotoattivo in Decathlon. Prisotni bodo tudi usposobljeni učitelji kajaka, ki vam bodo pred spustom dali osnovne napotke za prve zavesljaje. Vabljeni so tako tudi tisti, za katere bo to prvi stik s kajakom. Z nekaj volje boste en krog zmogli tudi, če boste veslo v roke prijeli prvič.

Vsak udeleženec spusta za prijavnino 15 € prejme spominsko majico, poskrbljeno pa bo tudi za okrepčilo v času veslanja. Za najbolj vstrajne so pripravljene tudi privlačne nagrade. Udeleženca z največ preveslanimi krogi v moški in ženski konkurenci bosta prejela ročni uri, ki jih podarja sponzor prireditve podjetje Slowatch.

In kakšne so izkušnje iz preteklosti? Lani se je spusta udeležilo 195 aktivnih udeležencev. Dve tretjini med njimi je prevelalo le en krog peterica pa več kot dvajset kogov. Lanski najboljši dosežek je bil 27 korgov, oziroma 151 km. Rekord po številu preveslanih kilometrov na prireditvi 24 ur vesnaja za dober namen ostaja Fedji Marušiču, ki je leta 2016 preveslal 30 krogov, oziroma 165 km. Z nami je veslalo kar nekaj znanih osebnosti in diplomatov. Upamo, da boste letos z nami tudi vi.

Rekreativcem bodo sledili najboljši svetovni kajakaši. Po tradiciji se bodo v dneh pred tekmo svetovnega pokala, ki jo že tradicionalno vsako leto gostimo na reki Savi v Tacnu na Ljubljanici pred Čevljarskim mostom pomerili v revijalnem paralelnem slalomu za nagrado mesta Ljubljana. Na tekmovanju bo mogoče spremljati vrsto nosilcev kolajn z olimpijskih iger ter svetovnih in evropskih prvenstev. Med njimi bodo tudi nekateri člani slovenske kajakaške reprezentance.

Paralelni slalom za nagrado mesta Ljubljana bo v sredo, 26. junija. Tekmovanje se začne s kvalifikacijami od 17.30, finalni del pa ob 19h.

Najpomembnejši del kajakaškega dogajanja v Ljubljani pa bo svekakor tekma ICF svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Tacnu. Za točke svetovnega pokala se bodo najboljši kajakaši in kanuisti merili od četrtka, 27. junija do nedelje 30. junija. S tekmo v Tacnu se bo zaključil prvi del serije tekem, saj bodo pred tem najboljši svetovni slalomisti nastopili na tekmah v Londonu in Bratislavi. Slovenski slalomisti so bili na domači tekmi vedno med najboljšimi. Lani je na najvišjo stopničko stopil Žan Jakše. Da bodo naši najboljši tudi letos med favoriti napovedujejo že imena tekmovalcev, ki bodo v Tacnu zastopali Slovenijo. Peter Kauzer, Benjamin Savšek, Urša Kragelj, Eva Terčelj, Luka Božič in Anže Berčič so vsekakor imena, ki bodo ob savske brzice privabila privržence slaloma na divjih vodah. Kvalifikacije se v petek zjutraj začenjajo ob 8:30 in trajajo vse do 17:30. V soboto in nedeljo se tekmovanja začenjajo s polfinalnimi nastopi ob 9:00, medtem ko bodo finalne tekme ob 12:00. Več informacij je dosegljivih na www.slalomtacen.com.

Ker organizatorji pripravljajo tudi vrsto zanimivih spremljevalnih dogodkov smo prepričani, da bo obisk tekmovanja zanimiv prav za vse.