Planinski vestnik, junij 2019

Tokratna tema meseca Planinskega vestnika je posvečena soteskanju. Pišejo o zgodovini soteskanja, varstvu narave, prepovedanih biserih ter o sodobnih izzivih soteskanja.

Spominjajo se bogatega življenja alpinista Franceta Zupana, prave alpinistične legende, ki je umrl letošnjo pomlad. Pripadal je generaciji, ki je začela svojo gorniško in alpinistično pot po drugi svetovni vojni, v svobodnih gorah.

V interrvjuju so povabili alpinista Tomaža Jamnika – Miša, pobudnika zahtevnejših turnih smukov v Julijcih, avstrijskih Visokih Turah in Alpah, o odpravah pa je za Planinski vestnik pisal zanimive članke, tudi etnografske o posameznih ljudstvih, ki jih je srečal na poteh do gora.

V rubriki Z nami na pot vabijo v kraljstvo ledenikov, v Visoke Ture – do koče Neue Prager, planine Jagdhaus, na Rote Säule in Rostocker Eck.

Objavljajo analizo reševalnega dela 2018. Pišejo o 125-letnici Orožnove koče, o imenu Triglav – kdaj, kje, kako, o obletnici prvega vzpona slovenskih alpinistov na Everest, o podpori Slovenije novi generalni sekretarki Alpske konvencije, o nenavadnih pomočnikih, o nebodigatrebi svedrovcu ter o popotovanju s pohodnimi smučmi po Švedski.

Sledijo stalne rubrike: kolumna, miniatura, vreme, planinčkov kotiček, literatura, novice iz vertikale, športnoplezalne novice, planinska organizacija, novice, Triglavski narodni park.

Prijetno branje!

Planinski vestnih poiščite v svojem kiosku ali v spletni trgovini PZS, naročniki pa kar doma v svojih nabiralnikih.

——————————–https://planinskivestnik.com