Sprostite se na prostem

Ljubljana je s pomočjo Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU vključena v mrežo evropskih mest Hepness, ki se zavezujejo k promociji rekreacije med prebivalstvom. Mesta v mreži (partnerji so še Sofija, Vincenza, Bonn in Craigavon) se med drugim strinjajo z vrednotami, da naj bo rekreacija pomemben del načrtovanja mestnih politik, da fizična aktivnost sodi v urbano okolje ter da je rekreacija pomembna ekonomska kategorija, ključna kategorija za razvoj mest in orodje za regeneracijo občanov.

Za uspešno promocijo rekreativnih vsebin so v sodelovanju z mestno občino pripravili digitalni zemljevid Ljubljane, ki razkriva lokacije več kot petsto brezplačnih rekreativnih površin na prostem. Brezplačen je tudi digitalni zemljevid, ki so ga poimenovali Sprosti se na prostem in je že dostopen na spletu, poleg tega pa optimiziran še za rabo na mobilnih telefonih.

Uporabniki zemljevida lahko filtrirajo prikazovanje mestnih gozdov, parkov, športnih površin, otroških igrišč, kolesarskih ali sprehajalnih stez in še nekaterih drugih oblik rekreacije.

Zemljevid je prvenstveno namenjen lokalnemu prebivalstvu, a v bližnji prihodnosti načrtujejo še angleško različico, ki bo primerna za uporabo turistom oziroma tujim priseljencem.

 

Zemljevid si oglejte in ga uporabite na strani www.arcgis.com.