Luka Dončič, Janja Garnbret ter Tina Mrak in Veronika Macarol so športniki leta 2018

Najboljša športnika Slovenije v letu 2018 sta košarkar Luka Dončić in športna plezalka Janja Garnbret, najboljša ekipa leta po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) pa je jadralna posadka v razredu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol. Najboljše so razglasili na enainpetdeseti podelitvi nagrad DŠNS, prvič je potekala leta 1968, ko sta bila najboljša telovadec Miroslav Cerar in atletinja Marijana Lubej.

Kolesar Tadej Pogačar je po atletinji Maruši Mišmaš, motokrosistu Timu Gajserju, Janji Garnbret in Luki Dončiću kot peti v nizu prejel nagrado za najbolj izstopajočo mlado športno osebnost leta.

Dončić je prejel 260 glasov, drugi je bil kolesar Primož Roglič (163) tretji pa biatlonec Jakov Fak (116). Garnbretova je z 276 glasovi prehitela judoistko Tino Trstenjak (217) in teniško igralko Kajo Juvan (40). Jadralki Mrakova in Macarolova pa sta prejeli 34 glasov in bili pred kanuistično reprezentanco Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič (25), tretja je bila slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu (16).

Dončić je blestel že lani, ko je poleg nagrade za mlado osebnost leta v točkovanju za športnika leta končal na tretjem mestu. Letos je še naprej navduševal na košarkarskih parketih sveta. V dresu Reala je osvojil naslov evropskega prvaka in bil najuspešnejši igralec zaključnega turnirja, potem pa se je preselil v najmočnejšo ligo na svetu ter v dresu Dallasa postal novinec začetka sezone NBA. Garnbretova je edina na svetu s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah, bila je tudi prva zmagovalka v novi panogi, olimpijski kombinaciji. V tem letu je ponovno prestavljala mejnike.

Mrakovi na Macarolovi je uspelo praktično vse, kar sta si zastavili, saj sta januarja zmagali na svetovnem pokalu v Miamiju, osvojili evropski naslov ter si po poškodbi in rehabilitaciji Macarolove na SP priborili še olimpijsko vozovnico za Tokio 2020. Pogačar je bil ključni del slovenske reprezentance mlajših članov na poti do slavja v pokalu narodov in bil prvi na najprestižnejši etapni dirki v tej kategoriji Tour de l’Avenir, zmagal pa je tudi na Dirki miru.

Nagrade so tokrat podelili legendarni slovenski trenerji Zmago Sagadin, Bojan Prašnikar, Vladimir Kevo, Miloš Janša, Marta Bon, Lojze Mikolič, Adi Urnaut in Andrea Massi. DŠNS je najboljše športnike sezone razglasilo na tradicionalni prireditvi Športnik leta 19. decembra v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani z neposrednim prenosom na TV Slovenija. DŠNS je prireditev Športnik leta v samostojni Sloveniji pripravilo osemindvajsetič, skupaj pa je bila to že 51. prireditev nepretrgano.

Voditelja sta bila Saša Jerkovič in igralka Ajda Smrekar. Režiser je bil Mile Vilar, scenograf pa Ivo Koritnik. Glasbene točke so prispevali BQL in Nika Zorjan ter Raiven. S posebnimi točkami so dogajanje popestrili člani različnih generacij ŠD Sokol Bežigrad in skupina Dunking Devils. Za glasbeno spremljavo so ves čas skrbele Kozmične vrane, vrhunski glasbeniki v sestavi Jani Šepetavec (saksofon), Borut Rampih (bobni), Miha Ribarič (bas kitara) in Julijan Erič (kitara).

Priznanja DŠNS za najboljše športnike je izdelala Skupina SIJ, Slovenska industrija jekla. DŠNS je prireditev tudi letos organiziralo z Radiotelevizijo Slovenija in Olimpijskim komitejem Slovenije, ki je ob tej priložnosti podelil tudi svoja najvišja priznanja v olimpijskem letu in je tudi finančno podrl prireditev. Pomemben denarni delež za izvedbo so dali tudi pokrovitelji, glavni Športna loterija, pomagali so tudi pivovarna Hirter, Radenska, vinar Styer ter catering Jezeršek, velik denarni prispevek sta dala tudi Fundacija za financiranje športnih organizacij in ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.(STA)