Teden športa: Ali sem fit?

Bi želeli izvedeti kakšna ja vaša trenutna stopnja telesne pripravljenosti? Izkoristite priložnost in se nam pridružite na brezplačnih meritvah v sredo, 12. septembra na atletskem stadionu Slovan na Kodeljevem. Kondicijo se da izmeriti na različne načine, stopnjo pa izmerimo lahko tako dobro pripravljenim, kot tudi nepripravljenim, to je telesno neaktivnim ali premalo aktivnim.

Prvim je namenjen Cooperjev tekaški preizkus. ženske skušajo v enakomernem, a čim hitrejšem ritmu preteči štiristadionske kroge (1600 metrov), moški pa šest krogov (2400 metrov).

Druge, ki so predvsem zdravstveno še posebej ranljiva skupina, čaka serija posebnih, a lahko izvedljivih testov telesne pripravljenosti European Fitness Badge. Gre za nabor testov za oceno posameznikovega, z zdravjem povezanega stanja telesne pripravljenosti. Vključuje sedem različnih vaj za oceno vzdržljivosti, moči, koordinacije in gibljivosti ter oceno telesne strukture in drže. Uvodni EFB test je namenjen telesno manj aktivnim in neaktivnim in služi kot presejevalni test, na podlagi katerega se posameznika usmeri v zanj primerno vadbo. Splošen test pa je primeren za aktivno populacijo in služi kot prikaz posameznikovih trenutnih telesnih sposobnosti, pri čemer pokaže tako na dobro razvite sposobnosti kot pomanjkljivosti. Na podlagi testiranja posameznik prejme cerifikat z osebnim rezultatom in kratkimi priporočili za naprej, ki mu obenem omogoči primerjavo s posamezniki njegove starosti in spola na evropski ravni. Osrednji cilj testiranja je s pomočjo individualne ocene posameznika spodbuditi in motivirati k aktivnejšemu življenjskemu slogu. European Fitness Badge so razvili vrhunski evropski strokovnjaki z namenom, da je testiranje dosegljivo širokemu krogu uporabnikov po vsej Evropi. Idejni nosilec projekta je Nemška gimnastična zveza, v projektu pa sodeluje še šest partnerskih organizacij, med njimi tudi Športna unija Slovenije.

Vsem bodo na voljo tudi osnovne meritve pritiska, teže in sestave telesa (odstotki telesne maščobe, mišic) ter svetovanje zdravnika in osebnega trenerja.

Začetek dogodka bo ob 16. uri, zaključek pa do 20. ure. Zaradi omejenih prostih mest je obvezna predprijava.

Vse meritve bodo brezplačne.

Prodrobnosti preverite na www.tek.si.

 

Prireditev sofinancira Mestna občina Ljubljana.